luni, 20 octombrie 2014

Butasi de trandafiri

sursa: http://livegreen4ever.weebly.com

Inmultirea butasilor de trandafirii cu ajutorul cartofilor...
Am gasit pe net, o persoana care iubeste foarte mult trandafirii si are o gradina cu flori  impresionanta. El a postat pe internet(in limba engleza), o modalitate mai neconventionala si mai deosebita de inmultire a butasilor de trandafir.
Picture
La inceputul articolului Kris ne spune cam asa:

"- Înmulțire trandafirilor, cu ajutorul butașilor este usoara...secretul reusitei... sunt cartofi! Înainte de plantarea butașilor, împinge capătul de jos al butasului într-un cartof obisnuit. Cartoful pastreaza umezeala constanta in jurul butașilor, pana ce acestia se dezvolta radacini. Pare o nebunie... dar toti trandafirii din gradina i-am obtinut folosind metoda aceasta, deci este o dovadă că funcționează. Încercați si voi și să ne spuneti cum v-ati descurcat."

Pasul 1

Cautati in gradina voastra un loc mai ferit, care este cat mai umbros, pe toata perioada zilei. Sapati un șanț sau o groapa, adanca de aproximativ 15 cm. In groapa puneti nisip fin aproximativ 5-6 cm.
Pasul 2
Se alege o tulpina de la un trandafir - de grosimea unui creion - pe care doriți să o inmultiti. Lemnul trebuie sa fie cat mai drept(nu îndoit), maturizat(se spune ca un butas de trandafir este maturizat in momentul in care se poate rupe un spin de pe tulpina fara a se desprinda coaja sau sa se rupa spinul) și tulpina aleasa sa fie cat mai tanara(recomandat ar fi sa fie crescuta in anul respectiv).
Pasul 3

Butasul trebuie sa aibe lungimea de aproximativ 23cm. Tăietura de la baza se face chiar sub un mugur(foarte important... viitoarea radacina a plantei se va forma din acel mugur de la baza). Apoi se îndepărtează frunzele și spini din jumătatea de jos. Se pot lăsa doua frunze in partea cea mai de sus, dar eu am indepartat toate frunzele de pe butasi mei.
(4) Se introduce butasul impreuna cu cartoful in groapa anterior amenajata si se urmareste ca viitoarea planta sa fie acoperita cu pamant doar de două-treimi, asigurându-vă că baza, care este in acest caz o reprezinta cartoful, este bine ingropata în nisipul fin. Nisipul din jurul cartofului, trebuie presat cu grija pentru a nu lasa goluri de aer pe langa acesta. La nivelul solului butasul trebuie sa ramana descoperit aroximativ 12-15cm.
Pasul 5

Peste nisip se pune pamant special pentru flori, sau pamant cat mai "gras" de culoare neagra, bogat in nutrienti, eventual daca aveti la indemana pamant amestecat cu gunoi de la animale. Se lucreaza cu grija la aceasta etapa pentru a nu deteriora butași. Păstrați umed pamantul din jurul butasilor, pe tot parcursul verii. Deja in noiembrie ar fi trebuit să aveti butasi cu radacina care sa fie gata pentru transplantare.
Picture 

sursa: http://livegreen4ever.weebly.com

4 comentarii:

  1. Interesant si util pentru iubitorii de trandafiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate incerca si cu alte plante, pentru butasi semilemnosi, ramane de experimentat.

      Ștergere
  2. Interesant si cred ca merge.Eu o sa combin metoda mea cu un cartof sa vad ce iese.O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am combinat-o cu metoda cu PET peste butas, vedem la primavara...

      Ștergere