duminică, 18 mai 2014

Magazie pentru grădină

... sau garden shed ...

   Pe lângă orice gospodărie se adună o grămadă de unelte, scule și materiale rămase de la diferite lucrări de pe lângă casă. Și cum în casă nu prea este loc prin debarale(e plin de vase sau de murături, deh, e domeniul doamnelor), nu ne rămâne decât să ne construim un locșor numai al "bărbaților".
   O magazie în grădină e soluția ideală. Se poate realiza ușor cu puțină muncă și îndemânare. 
   Ca dimensiuni, cele din imagini au 5m pe 2,5m - dimensiuni date de dimensiunile plăcilor de OSB (de 1,2mm grosime), adică 1,25m pe 2,6m . Deci am folosit patru plăci pe lungime și două plăci pe lățime.
   Structura e făcută pe sâmburi de beton cu 12 corni de 8x8cm, prinși 60-80cm în sâmburele de beton. Înălțime de la nivelul terenului: față 2,6m, spate 2,3m ca să avem o pantă rezonabilă a acoperișului.
 Se montează mai întâi stâlpii din cele patru colțuri și apoi cu ajutorul sforii se aliniază și cei intermediari. După 24h se pot monta grinzile din față și din spate peste vârfurile stâlpilor. 
   Peste aceste grinzi se montează, față-spate, cornii de 5x10cm (la distanță de 60-70cm între ei), ce vor susține, după ce montăm și leațurile de 3,5x5cm, acoperișul. Acestea se montează, ca distanță între ele, în funcție de materialul de acoperire(în cazul nostru acoperiș ondulat din fibră de sticlă transparentă).


Un plan al magaziei făcut la repezeală:




   Prima magazie are intrarea în față iar a doua prin lateral, în partea stângă a imaginii. Este vopsită cu vopsea lavabilă de exterior.





     În interiorul magaziei, pe pereți sunt rafturi de 30cm lățime, din scânduri montate pe "L"-uri de fier iar la înălțimea de lucru, de 80cm, am construit blaturi din PAL montate pe picioare făcute din bucățile rămase de la cornii de 8x8cm.
   Urmează și poze din interior, pentru că e cam dificil de explicat în cuvinte toate "
șmecheriile" pe care le-am făcut, pentru a aranja sculele și dispozitivele din dotare.
   Ramele de geam sunt decorative, dar prin decupare se pot încastra și ele în "zidul" construcției.
 La partea din spate a pantei acoperișului s-au montat jgheaburi pentru colectarea apei de ploaie.

2 comentarii:

  1. Buna dimineata, foarte bine arata din exterior si multumesc pentru sfaturi - utile mai ales ca vreau sa-mi refac toate acareturile, incepand de la cotetele de pasari, iepuri, magazia de lemne, o magazie de furaje si un mic atelier sau magazie de gradina cum spui, in primavara.
    O saptamana plina de spor si inspiratie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca pot fi "o sursa de inspiratie".
      La "bricolaje" poti sa vezi si cotetul de gaini lipit de una dintre magazii.
      OSB-ul mi se pare cel mai versatil material pentru astfel de "constructii.
      Spor la treaba!

      Ștergere