miercuri, 5 decembrie 2012

Whirligig lumberjack - Morisca de vant


Daca o sa cautati pe net, sunt o multime de variatiuni pe aceasta tema, dar principiul e acelasi. Vantul invarte elicea, care printr-un ax indoit sub diverse forme, pune in miscare figurinele atasate de acesta.
 Palele elicei si copacelul sunt din plexiglas, taietorul de lemne este din placaj iar buturugile sunt reale, dintr-o creanga de copac. Bilutele dintre elice si lagar si cea de pe levier micsoreaza frecarea intre suprafetele ce vin in contact.
 Omuletul are doua picioare, intre ele culisand corpul, care este impins sus-jos de levierul legat la elice. Tot ansamblul este vopsit cu vopsele acrilice si apoi lacuit ca sa reziste la intemperii.
 Lagarele axului sunt facute din doua cleme cu care se prinde marginea de parchet laminat(se poate din orice "L" de tabla mai rezistenta la indoire).
Pentru a se putea roti dupa directia vantului, vergeaua se insereaza in punctul de echilibru al ansamblului. Aici am montat vergeaua fixa dar se poate pune un tub(teava) de 5cm in care aceasta sa permita rotirea dupa vant.
Alte modele chicken , cawboy , beagle-and-rabbit

4 comentarii:

  1. faina ideea, ii dau azimut domnului meu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E simplu si de efect in orice gradina. Sabloane pentru figurine se gasesc pe net o gramada. Levierul(axul) este facut din electrod de sudura curatat. In rest...imaginatie...

      Ștergere
  2. interesant ...cat traieste omul tot mai invata cate ceva...:)
    felicitari...tu l-ai facut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, e "productie proprie" si la vara vreau sa-mi umplu curtea cu diferite modele. Asta a fost de test ca dimensiuni si intelegere/testare angrenaje

      Ștergere